گزارش علمی "تقلبات غذایی" توسط آقای دکتر صعودی
13 12 2016 00:00
کد خبر : 14205287
تعداد بازدید : 11
<p style="text-align: justify;">نشست تخصصی تقلبات غذایی با همکاری اساتید گروه میکروبیولوژی و کنفرانس ملی زیست شناسی کاربردی و سبک <span style="text-align: right;">زندگی در تاریخ 1395/9/22 از ساعت 13 الی 17 در آمفی تئاتر دانشکده علوم زیستی با حضور جمعی از دانشجویان ،</span><span style="text-align: right;"> اساتید و کارکنان برگزار گردید.</span></p>
<p style="text-align: justify;">در ابتدا آقای دکتر احسان انصاری از شرکت دانش بنیان دانا ژن پژوه به بحث در مورد کشف تراریختگی در صنایع غذایی توسط این شرکت پرداختند، ایشان مهم ترین خطر تراریخته را فرار ژنی دانستند. طبق اطلاعات ایشان 83 درصد سویا و 75 درصد پنبه جهان تراریخته است، شرکت دانا ژن پژوه، آزمایشگاه همکار سازمان غذا و دارو می باشد. اگر دانش فنی و افرادی جهت کشف تقلبات غذایی در کشور وجود نداشته باشد، تقلبات غذایی افزایش خواهند یافت. علاوه بر آن داشتن این دانش فنی جلوی سوء استفاده سایر کشورها را نیز می گیرد. یکی از مشکلاتی که در مورد مصرف تراریخته در ایران وجود دارد عدم lable گذاری مناسب است.</p>
<p style="text-align: justify;">بعد از این سخنرانی سرکار خانم مهندس مختاری به بیان کشف تقلبات غذایی پرداختند، به گفته ی ایشان برای اینکه بتوان تقلبات و نحوه ی تقلب در مواد غذایی را کشف کرد، باید مانند مجرمان و متخلفین فکر نمود. از جمله موادی که در آن ها تقلبات غذایی صورت می گیرد عبارتند از: شیر، ژلاتین، روغن، گوشت ماهی، زعفران، خشکبار، رب گوجه، قهوه و آبلیمو. شرکت دانا ژن پژوه در زمینه حلال نیز فعالیت دارد. در مورد ژلاتین برای کشف اینکه این ماده از خوک گرفته شده است یا گاو از پرایمرهای اختصاصی آن استفاده می کنند. تقلبات مربوط به 7 نوع روغن نیز توسط این شرکت صورت می پذیرد. تقلبات گوشت ماهی اکثراً مربوط به تن یا فیله ی ماهی است. شناسایی تقلب زعفران با روشی نوین برای اولین بار در ایران و جهان توسط این شرکت صورت گرفته است. بیشترین تقلب زعفران با گیاه گلرنگ، کاکل ذرت و زرد چوبه صورت می گیرد. بر اساس وجود یا عدم وجود باند پرایمر می توان تقلبات غذایی مربوط به زعفران را کشف نمود. در کشورهای خارجی تقلب زعفران را با HPLC مشخص می کنند. در مورد تقلبات قهوه، آرد غلات و آرد نخودچی را با هم مخلوط کرده و می سوزانند. در این طریق کربن تولید می شود که سرطان زاست. در مورد تقلبات آبلیمو از جوهر لیمو و اسید سیتریک استفاده می شود. چون pH پایین است باقی مانده های DNA از بین رفته و تشخیص تقلبات آبلیمو دشوار می شود.</p>
<p style="text-align: justify;">سپس جناب آقای دکتر صعودی که خود مدیرعامل شرکت سیب زیست فن و عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا هستند به بحث درباره تقلبات در بیوپلیمرها پرداختند. Carrageenan و زانتان دو بیوپلیمر هستند که در مواد غذایی مورد استفاده قرار گرفته و متحمل تقلبات غذایی نیز می شوند. این بیوپلیمرها در درست کردن ژله، شیر کاکائو، سس، ماست و شیرینی استفاده می شوند. مصرف زیاد زانتان در مواد غذایی باعث ایجاد بیماری های گوارشی می شود. امروزه به دنبال این هستند که از زانتان خشک برای تولید مالچ بیولوژیک جهت مبارزه با ریزگردها استفاده کنند. اما متأسفانه زانتان خشک بر خلاف زانتان مرطوب که در محصولات غذایی استفاده می شود، در دستگاه تنفس وارد شده و درون آلوئول ها ماده ی چسبنده ای تولید می کند که باعث خفگی می شود. به دلیل چسبنده بودن زانتان کشف تقلبات مربوط به آن دشوار می باشد. اغلب زانتان را با پوار، نشاسته و آرد مخلوط می کنند و به این ترتیب موجب ناخالصی زانتان در محصولات غذایی می گردند. این ناخالصی ها برای افرادی که بیماری های خاص مثل سلیاک دارند مشکل ایجاد می کند.</p>
<p dir="RTL" style="direction: rtl; unicode-bidi: embed; text-align: justify;">همچنین سرکار خانم دکتر هدایتی از سازمان استاندارد به ایراد سخنرانی و معرفی واحدهای بررسی و نظارتی سازمان استاندارد روی مواد غذایی پرداختند، سپس آقای دکتر شهریار دبیریان از شرکت صنایع شیر ایران در مورد شیر و لبنیات و کشف تقلبات مربوط به آن ها صحبت نمودند. طبق گفته ایشان پنی سیلین جی و تتراسایکیلین دو آنتی بیوتیک عمده ای هستند که در شیر مورد استفاده قرار می گیرند. از آنجایی که شیر و گوشت دو منبع عمده ای هستند که آنتی بیوتیک و هورمون را به بدن وارد می کنند، کشف تقلبات مربوط به مصرف آنتی بیوتیک در شیر بسیار مهم می باشد. </p>
<p dir="RTL" style="direction: rtl; unicode-bidi: embed; text-align: justify;">در پایان نشست دانشجویان و اساتید به بحث و گفتگو با اساتید و حل مشکلات در خصوص مواد غذایی پرداختند .</p>
<p><br />
</p>